Meer transparantie over berekening woz-waarde

Meer transparantie over berekening woz-waarde

10 oktober 2018 Geen categorie 0

Inwoners die bezwaar maken tegen hun woz-waarde krijgen meer inzicht in de waardebepaling die door de gemeente is uitgevoerd. De Hoge Raad heeft in meerdere arresten hier een uitspraak over gedaan. En meer transparantie vinden wij goed nieuws!

De woz-waarde wordt door de gemeente bepaald op basis van verschillende factoren, zoals kwaliteit, onderhoud en ligging. Daarbij wordt de woning vergeleken met drie vergelijkbare woningen, waarvoor een waarde wordt berekend. Dit is op basis van zogenaamde grondstaffels. Al deze factoren bepalen de uiteindelijke woz-waarde van de woning.

En met name die grondstaffels zijn hier van belang. Dit zijn rekenmodellen die de gemeente zelf kan inrichten om zo de waardering aan te sluiten op de marktwaarde in het gebied. Voorheen hoefde de gemeente maar minimale overleggen aan degene die bezwaar maakte zonder verdere onderbouwing.

Vanaf nu is dit verleden tijd en dient de gemeente ook de gehanteerde grondstaffels te overleggen zodat er een eerlijk speelveld wordt gecreëerd voor zowel de gemeente als de inwoner.

In Nederland wordt er ongeveer tegen 1,5% van de opgelegde woz-waarden bezwaar gemaakt. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen.

Wist u trouwens al dat alle woz-waarden van woningen openlijk inzichtelijk zijn via: www.wozwaardeloket.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *